Tuesday, 3 April 2012

FLOWERS FOR SELL (ASIAN FLOWERs)

kod:BS14
Bunga Seri Pagi
RM4.50 / POT
Seri pagi (bahasa Inggeris:Morning glory) ialah nama biasa untuk lebih 1,000 spesies tumbuhan berbunga dalam keluarga Convolvulaceae, yang taksonomi dan pengelasannya sekarang berubah-ubah. Spesis seri pagi tergolong dalam banyak genus, sebahagian daripadanya ialah:
 Calystegia
 Convolvulus
 Ipomoea
 Merremia
 Rivea 

kod:BH11
Bunga Heliconia Rose
RM5.80 / POT
 
Atau pokok sepit udang menjadi pilihan utama ramai pemilik kediaman dan pereka landskap ketika mewujudkan taman berkonsepkan tropika.Tanaman yang tergolong dalam spesies herba saka ini amat menarik ditanam di halaman rumah kerana ia mengeluarkan bunga beraneka warna.
Malah, keunikan bunganya yang berwarna terang membantu menaikkan seri kepada keseluruhan penataan landskap. Ianya selalunya berdaun lebar, tinggi dan tumbuh padat.

kod:BK46
Bunga Kemboja
RM6.20 / POT

Bunga kemboja merupakan sejenis pokok bunga dari keluarga apocynaceae yang mudah tumbuh di Negara kita Malaysia. Penanaman pokok bunga ini di sekeliling rumah adalah bertujuan untuk mencatikkan lagi pemandangan lanskap sesebuah rumah tersebut. Terdapat pelbagai spesis bunga kemboja ditanam kerana bentuk bunganya yang unik, warna yang menarik serta bau harum yang dikeluarkannya.

kod:BM57
Bunga Burung Merak
RM6.50 / POT
 
Adalah sejenis pohon berbunga dari keluarga kekacang Fabaceae. Tumbuhan ini selalunya tumbuh melata di kawasan iklim tropikal dan subtropik benua Amerika. Asal usulnya tidak diketahui kerana terlalu banyak ditanam merata-rata. Antara nama-nama yang diberikan kepada pokok ini di seluruh dunia adalah: Poinciana, Peacock Flower, Red Bird of Paradise, Mexican Bird of Paradise, Dwarf Poinciana, Pride of Barbados, dan flamboyan-de-jardin.
kod:BA90
Bunga Alamanda
RM6.60 / POT
Adalah tanaman hiasan yang umum disebut sebagai bunga alamanda dan juga sering disebut sebagai bunga terompet emas, bunga lonceng kuning, atau bunga buttercup. Bunga alamanda berasal dari daerah Amerika Tengah dan Selatan dan banyak ditemukan di Brazil di mana bunga ini umum digunakan sebagai hiasan karena bentuknya yang indah. 
kod:BS66
Bunga Spider Lily
RM5.30 / POT

Menurut kepercayaan Cina, Mesir dan Arab bunga ini dapat memberikan perlindungan terhadap penyakit wabak yang menular sekiranya ditanam diperkarangan rumah atau kebun di sekitar rumah terutamanya bakung yang berbunga putih ungu dan berdaun keunguan.

Potongan umbi bunga bakung ini dipercayai dapat dipakai sebagai pelindung daripada pengaruh roh yang jahat jika dipasang di pintu rumah. Selain itu juga ianya boleh dipakai untuk penawar racun sengatan binatang berbisa dan mengubat luka. kod:BR44
White Rose (Ros Putih)
 RM8.50 / POT
Merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Creataceous. Pokok berbunga pertama adalah angieosperm.
Bunga Mawar adalah salah satu tumbuhan berbunga tumbuhan saka, tergolong dalam kumpulan Angiosperm. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu.bunga mawar mempunyai bau harum,biasanya mawar kampung mempunyai bau yang paling kuat.Dalam kebudayaan barat, dan kini dalam kebudayaan Melayu, bunga Mawar melambangkan bunga cinta.KOD:BPF99
 BIRD OF PARADISE FLOWER 
 RM 7.90 / POT
Gred A ini amat sesuai dijadikan hiasan rumah dan jambangan bunga untuk tersayang.
Strelitzia adalah lima spesies tumbuhan saka, berasal dari Afrika Selatan. Nama biasa genus adalah bunga Bird of paradise .Di Afrika Selatan atau lebih dikenali sebagai bunga kren.


KOS PENGHANTARAN: 

SEMENANJUNG:RM2/POT
SABAH & SARAWAK:RM4/POT


Any questions and purchase order, please full fill the Order Form or contact person bellow:

MR.Albert (0198520732)
1 comment:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete